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Mr. Gordon R. Crawley Ref. No. 04-0108
Pacific Asphalt Services Company

10501 N. E. 38" Place

Kirkland, WA 98033

Dear Mr. Crawley:

This responds to your March 30, 2004 letter requesting clarification on shipping asphalt under
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask for
clarification on the proper shipping name and authorized packaging for use in the shipment of
asphalt.

In your letter, you state that asphalt manufacturers ship asphalt with a flashpoint of 316° C that is
loaded into portable tanks at a temperature greater than 100° C for transportation by vessel under
the proper shipping description “Elevated temperature material, liquid, n.o.s., 9, NA/UN 3257,
I, (Asphalt PG 58-28)."

Your questions are paraphrased and answered as follows:

Q1. What is the correct shipping name for this asphalt product or other grades of asphalt when
transported by vessel?

Al. For asphalt with a flashpoint at or above 37.8° C offered for transportation or transported
by vessel at or above its flashpoint, the shipping description for both domestic and international
transportation is “Tars, liquid, 3, UN 1999, II1.” For domestic transportation, you may elect to use
the shipping description “Asphalt, 3, NA 1999, II1.”

For asphalt offered for transportation or transported by vessel at or above 100° C and below its
flashpoint, the shipping description for both domestic and international transportation is
“Elevated temperature liquid, n.o.s., (Asphalt), 9, UN 3257, IIlL.”

Q2. May a company, individual, or marine carrier load or ship asphalt products in steel
containers that are not equipped with pressure relief devices?

A2. A bulk packaging authorized or used for the transport of elevated temperature materials
must conform to § 173.247(g) which indicates that pressure control equipment (pressure relief
device) is not required if pressure in the packaging would increase less than 10 percent as a result
of heating the lading from the lowest design operating temperature to a temperature likely to be
encountered if the packaging were engulfed in a fire. However, when pressure control equipment
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is required (e.g., if the pressure in the packaging increases greater than 10 percent as a result of
heating the lading from the lowest design operating temperature to a temperature likely to be
encountered if the packaging were engulfed in a fire), it must prevent rupture of the packaging
from heating, including fire engulfment. :

I hope this answers your inquiry.

Sincerely,

Jo ~Gale
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Room 6302 :

NASSIF Building

Washington D.C. 20590-0001

Re: Request for Determination and Clarification. :
Loading and Shipment of Asphalt in appropriate shipping containers.

Gentlemen:

Please accept this correspondence as our Request for Determination in regards to the
proper loading and shipping of asphalt in portable containers to various locations that
require travel in ships or barges on the Pacific Ocean. | would first like to offer what we
believe to be the history of previous asphalt shipments. :

History:

The first shipment of asphalt in bulk started prior to 1985. Prior to the use of 1SO
containers the most common method of shipment was steel containers of various sizes
and shapes. These containers varied in volume from 5 tons to 13 tons, or about 1,250
gallons to 3,250 gallons. These containers had no pressure relief valves nor did they
meet any other current standards. Per CFR 172.101 these containers are not
recognized by the Department of Transportation as an approved method of transporting
asphalt products either as UN1999 or UN3257.

The use of cargo containers were introduced to this region in 1985 by a local oil
company. The containers used were IMO101 tanks built by Hyundai Corporation. They
have the proper D.O.T. testing and documentation required for carrying Asphalt hot or
cold. These containers were used from 1985 to 2002. At the same time, a few
companies and one marine carrier still used and shipped the old non-pressure relief

device steel containers.

PASCO is a corporation that was formed in 2003 to ship asphalt products once the local
oil company determined that they no longer wished to own portable asphalt containers.
PASCO purchased new containers that met all current CFR requirements, and also
purchased the containers from the oil company.
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~PASCO repaired the containers from the oil company and had them inspected and
certified by the Coast Guard to ship asphalt products. All portable containers used for
shipping asphalt by PASCO are pressure vessels meeting the current CFR's, and the
requirements of UN3257 and UN1999. PASCO owns enough containers to meet all the
asphalt requirements in the geographic area that they operate.

PASCO was willing to spend the money for new containers and repair other containers
to meet current CFR's when we realized that the marine carriers and asphait container
owners were given two years notice prior to 2003 of the impending changes. These
marine carriers and container owners were given the opportunity to comment and
request changes to the 2003 CFR's, but chose not to. It is our understanding that these
changes to the CFR's were made to comply with the IMDG, UN, and DOT
Harmonization requirements which went into effect January 1, 2003.

PASCO also owns approximately 300 non-pressure relief device steel containers that / ot
formerly were used to ship asphalt products. PASCO voluntarily is not utilizing these /f'

containers because in our opinion, they do not meet the current CFR's. ~_ -~~~ m A 1

PASCO’s concern is that they have capitalized and set up a business plan to meet the 4\“J g
- new CFR requirements to ship asphalt, but there are some container owners and one 5%

marine carrier that are willing to ship the old steel containers with asphalt products, na"

which do not have pressure relief valves and do not meet the CFR's. Our desire in this
correspondence is to answer all questions in an affirmative manner which will then
require the marine carrier to only ship asphalt containers that are certified pressure
vessels meeting all CFR requirements. The marine carrier has stated that if it is
determined that the old steel containers are no longer legal shipping containers for
asphalt products; they will comply with the current regulations.

Questions for Determination:

The first question we have is in regards to the manifesting and labeling of the asphalt
product in portable shipping containers.

a.) The oil manufacturer's material safety data sheet refers to the product by
its Trade name Asphalt Cement and then the particular name such as
PG58-28. It is then listed by its Generic Name, Asphalt. This is also true
for other asphalt grades (e.g. PG 58-22, PG 52-28, PG 64-28, etc.). The
DOT Shipping name is listed as Elevated Temperature Material, Liquid,
N.O.S., 9, NA/JUN3257, lll (Asphalt PG 58-28). See Attachment 1 for a
MSDS sheet for the asphalt product.

b.) We reference CFR172. 101(c)(12)(u) which requires us to start with the
proper shipping name. Asphalt is the technical, generic and trade name
used. Using the Hazardous Materials Table, CFR 172.101, we have two
choices for this product. Asphait at or above its flash point, and Asphait,
cutback. We are concerned with the second option because we are
shipping asphalt at or below its flash point. This listing refers us to Tars,
liquid, etc.




| R-30-2004 FRI O7:28 AH COLASKA DBA SECON ~  FAX NO. 4256765113 P 05

c.) Tars, liquids including road asphalt and oils, bitumen and.cut backs. This
material has a Hazard Class 3 rating, an identification number of UN19289

and packaging groups (ll) and (Ill)

The asphait manufacturers at ;ﬁxs time are labeling the DOT shipping name as Elevated
Temperature Material, Liquid, N.O.S., 8, NA/UN3257, Ill (Asphalt PG 58-28). The

manufacturers state that they list the asphalt product on the Bill of Lading with this label 4

because the definition of 43 Class 3 hazard material requires the flash point of the e
product to be less than 60.5 Centigrade. Since the flash point of this product is 316

Centigrade,  and it is loaded into the containers at a temperature greater than 100— .2/ . va

Centigrade, they feel that this is the proper shipping label, rather than "Asphalt”. (See
Attachment 2 for sample Bill of Lading) The marine carrier uses the asphalt
manufacturers labeling as their argument for what type of containers are required for

shipping.

Question 1: What is the correct shipping name for this asphalt product or other
grades of asphalt over the water?

If the correct shipping name per the CFR's is Asphalt - Tars, Liquids, etc. we have no
more questions. In our opinion it is very straight forward with this labeling of the product
that the correct loading and shipping regulations require the product to be in a pressure
vessel meeting the requirements shown in Table 172.101.

The remaining questions are based upon a determination that states that the correct
shipping name far the asphalt product is Elevated Temperature Material, Liquid, N.O.S.,
9, NAJUN3257. PASCO recognizes that this shipping name is still a hazardous
material.

Since this product can only be loaded into a container at an elevated temperature, CFR
173.32 states that; “A hazardous material may not be loaded in a DOT Specification 51,

DOT Specification 60, an IM or UN portable tank unless the portable tank has a

pressure relief device that provides total relieving capacity meeting the requirements of

this subchapter”.

Question 2: Since the steel containers have no pressure relief devices, can a
company, individual, or marine carrier load or ship these non-pressure relief
containers with asphalt products?

The asphalt products over time, once loaded into the portable container will cool down
to below the elevated temperature of 100 Centigrade. Once the product has been
shipped, it requires the owner of the container to heat the product above the elevated
temperature to get the asphalt product out of the portable container.

Table 172.101 Hazardous Materials, Elevated Temperature Liquid N.O.S., states that
the bulk packaging must comply with CFR 173.247. This regulation states in part,
*Pressure control equipment is not required if pressure in the packaging would increase
less than 10 percent as a result of heating the lading from the lowest design operating
temperature to a temperature likely to be encountered if the packaging were engulfed in

3

a4t
o‘}'



. %-30-2004 FRI 07:29 AM COLASKA DBAVSECON FAX 7NO. 425 576 5113

a fire. When pressure control equipment is required, it must prevent rupture of the
packaging from heating, i_ncluding fire engulfment”.

It is a well known fact by users of asphalt products that during the heating of the product
in portable containers, pressure will increase by more than 10% in the container. That
is why the container lids are opened during the heating process to relieve pressure.

An argument by the marine carrier, is once the asphalt product falls below its elevated
temperature in the container, it is no longer a hazardous material, therefore they do not
have to comply with the CFR's as regards to shipping or receiving the asphalt product in
the non-pressure relief device steel containers.

PASCO contends that (1) the asphalt products must be loaded at an elevated
temperature into a vessel with a pressure relief device, (2) unioading the asphalt
product requires the same type of vessel, and (3) if by chance the portable container
was engulfed in a fire during transportation, the vessel would have to be able to relieve
the pressure. Therefore, you must use a pressure relief device vessel to load, shup, and

unload asphalt products.

Question 3: Even though this asphalt product may fall below its elevated

temperature at some point during transportation, must you use a pressure relief

device vesse] for shipping this asphalt product over the water?

There is an even more obscure argument made by a marine carrier. They state that if
you loaded the non-pressure relief device steel containers at a different location than
the marine carriers address, and let them set for a period of time, (e.g. 7 days, two
weeks, etc.), that these containers would not be considered portable containers for
transportation because they set and cooled for a period of time. This would then allow
the owner of the containers to ship asphalt products at a later date utilizing a different
bill of lading label without complying with any CFR requirements for hazardous

materials.

Question 4: Can the above argument be used as a justn‘lcatlon to not comply
with the current CFR’s?

We request affirmative answers to our questions so that we may operate on a level
playing field, in a safe manner that requires all individuals and companies to work within
the current CFR’s.

Thank you for your attention to our questions.

incerely,
oo, 2

Gordon R. Crawley
President

Enclosures
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